:
mâncăruri de post
Vă doresc tuturor un post binecuvântat, cu multe roade duhovniceşti!Citeste mai mult: adev.ro/mwynbh
Vă doresc tuturor un post binecuvântat, cu multe roade duhovniceşti!Citeste mai mult: adev.ro/mwynbh
Vă doresc tuturor un post binecuvântat, cu multe roade duhovniceşti!Citeste mai mult: adev.ro/mwynbh

Gasiti aici si alte mancaruri de post

Cum trebuie să postim ?

POSTEȘTI ? Arată-mi asta prin faptele tale……… Ce folos că nu mâncăm păsări şi peşti, dar muşcăm şi mâncăm din fraţi? Cel care bârfeşte şi vorbeşte de rău mănâncă de fapt carnea fratelui său, muşcă din trupul semenului său. De aceea şi Pavel striga, zicând: „Dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii, vedeţi să nu vă nimiciţi unii pe alţii” (Galateni 5, 15). Nu ţi-ai înfipt dinţii în trupul semenului tău, dar ai înfipt în sufletul lui bârfeala, l-ai rănit vorbindu-l de rău şi ai pricinuit mii şi mii de rele şi ţie, şi lui, şi altora mulţi. * din „Omilii la statui“, – Sfântul Ioan Gură de Aur

Vă doresc un post binecuvântat și cu alese roade duhovnicești!

MUCENICI  MOLDOVENEŞTI

mucenici_moldovenesti

   1/2 kg făină, 25 g drojdie, sare, miere, nucă măcinată

   Se frământă un aluat din făină, drojdie stinsă intr-o linguriţă de zahăr, sare şi o cană de apă. Se lasă la crescut, apoi se rulează şi se formeaza opturi din aluat, care se ung cu apă indulcitita. Se dau la cuptor intr-o tavă unsă cu ulei şi se lasă sa se rumenească. Când se scot din cuptor se introduc intr-un sirop obţinut din cantităţi egale de apă şi zahăr, la care se adaugă arome. Apoi se dau prin miere şi prin nucă măcinată. Se servesc de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici.

   MUCENICI

   1/2 kg aluat dospit, nucă măcinata, coajă de lămâie, scortisoară, zahăr

  Aluatul dospit (de pâine) se ruleaza in suluri subţiri, se taie şi se modelează opturi foarte mici. Se lasă la uscat de pe o zi pe alta, se pun la fiert in 2 l de apă clocotită, în care se adauga puţină margarină. Se fierb 1 oră la foc mic. Cand sunt fierţi se adaugă zahărul (dupa gust ), coaja de  lămâie rasă, scorţişoara şi nuca măcinată şi se mai lasă la fiert pană când zeama capătă un aspect de sirop. Se servesc reci, presăraţi cu nucă macinata. Se servesc de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici.

Retete de post

Bors de Hribi

300 g hribi ( proaspeti sau uscati ), 1 varza mica acra, 1 ceapa, 2 linguri de faina , ulei, 1 cana bors, verdeata, sare

Hribii se spala, se fierb, apoi se lasa sa se raceasca. Varza acra se spala in mai multe ape , se curata, se stoarce, se taie fideluta, se prajeste in ulei incins impreuna cu ceapa tocata marunt. Cand se aureste, se adauga faina si se caleste in continuare, amestecandu-se incontinuu. Hribii se taie felii subtiri si se adauga peste varza impreuna cu zeama in care au fiert. Se lasa la fiert, apoi se potriveste de sare, se adauga borsul, se mai lasa sa dea un clocot si se adauga verdeata tocata marunt.

bors-de-hribi-uscati

Pâine pustnicească

Pâinea, capătă o cu totul şi cu totul altă valoare pentru cei care s-au dedicat divinităţii. Procesul de fabricaţie însă este unul foarte diferit de cel din marile fabrici de panificaţie. Mai exact, pâinea se face din făină integrală amestecată cu puţină apă, până când se formează o cocă tare. Această cocă se lasă la dospit peste noapte, în jur de 10 ore, la loc uscat şi cald.

targ_in_parcul_national_cu_paine_traditionala_pe_vatra__placinte__papanasi__cozonaci_si_turte

Odată îndeplinit acest proces, nu ne rămâne decât să ne înfruptăm din pâinea rezultată, aşa cum este ea, pentru că, spun preoţii : „mulţi pustnici , ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carenţe de vitamine. În schimb, Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine pustnicească pe zi şi a trăit o sută de ani.”

Aperitive cu iz mediteraneean  şi tradiţie tipic românească – bruschete cu roşii şi busuioc

Bruschete cu roşii – se taie roşiile proaspete în cubuleţe şi se amestecă laolaltă cu ulei de măsline, busuioc şi sare; după care se curăţă câţiva căţei de usturoi, condimentul preferat al românilor, se pisează şi se adaugă în sosul de roşii, cu care se vor unge felii de pâine prăjită în cuptor pe ambele părţi. Înainte de servire se adaugă şi roşiile cubuleţe, astfel încât pâinea să nu se înmoaie de la zeama roşiilor.

??????????

La fel se procedează şi la bruschetele cu ciuperci, cu diferenţa că ciupercile se vor căli la un loc cu ceapa şi usturoiul peste care s-a stins o cană cu vin alb.

Chifteluţe cu dovlecei – dovleceii se dau pe răzătoare şi se scurg vreme de o oră, după care se frământă cu puţină sare, piper, usturoi pisat şi pătrunjel verde. Înainte de a sfârâi în uleiul încins, chifteluţeşe  se dau prin făină şi pesmet, iar după ce s-au prăjit se scot pe un şerveţel de hârtie pentru a elimina surplusul de ulei.

chiftelute

Ciorbite delicioase

Cartofii, ciupercile, fasolea verde, urzicile, sfecla, loboda, sunt doar câteva din ingredientele folosite în renumitele supe şi ciorbe mănăstireşti.

Secretul acestora constă în călirea tuturor legumelor într-o tigaie încăpătoare, după care se toarnă apă cât să le acopere, sare după gust, borş făcut în chilie şi multă verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean, cimbru etc.) pentru a încânta receptorii olfactivi şi pentru a bucura privirea cu un verde sănătos de primăvară.

O altă zeamă delicioasă este supa cremă de conopidă, o bunătate ce merită savurată în fiecare zi, nu doar în post. Pentru a face această supă acasă, aveţi nevoie de: o conopidă medie, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, o ceapă, trei cartofi, un ardei gras, o legătură de pătrunjel sau mărar, chimen, sare, piper şi o ceaşcă de ulei.

Se prepară astfel: conopida se taie bucăţi si se îndepărtează cotoarele, după care se lasă în apă rece cu sare timp de 15 minute. Legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală de 2 l de apă, iar conopida se fierbe separat în altă oală. Când toate legumele sunt fierte, se strecoară de apă şi se fac piure. Apoi, se mai căleşte puţină ceapă, se adaugă piureul obţinut, condimentele şi se adaugă treptat supa în care au fiert legumele, lăsând încă 15 minute pe foc. La final se pune verdeaţă din belşug.

Felul principal –  Tocana mănăstireasă

…presupune o bogăţie de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii. Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.

Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă. Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul  şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da o aromp de prospeţime mâncării.

O altă reţetă delicioasă este orezul cu spanac. Aveţi nevoie de: 1 kg de spanac,  200 gr de orez, 2 cepe, 1 căpăţână de usturoi, puţin ulei şi sare.
Mod de preparare: orezul se lasă la înmuiat în apă rece, iar spanacul se curăţă şi se spală în mai multe ape, după care se fierbe timp de 8 minute. Apoi este scos şi lăsat la scurs, iar când se răceşte se toacă mărunt. Ceapa măruntă se pune la călit în puţin ulei încins, până devine aurie, după care se adaugă orezul şi spanacul, lăsîndu-se încă 15 minute la fiert. După toată această tevatură, se adaugă usturoiul şi se dă vasul la cuptor pentru 10 minute. Rezultatul este spectaculos!

Amatorii de sarmale au la dispoziţie cel puţin 3 reţete prin care îşi pot satisface pofta: sărmăluţe cu orez şi ciuperci, cu legume tocate şi aromate cu mentă sau sarmale cu porumb şi morcov. Toate sunt o alternativă delicioasă la tradiţionalele sarmale cu carne de porc, greoaie pentru stomac, banale şi atât de nesănătoase .

Va doresc tuturor un post binecuvantat, cu multe roade duhovnicesti !

Gasiti si alte mancaruri de post,

aici : https://danratziu.wordpress.com/category/mancaruri-de-post/

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

%d blogeri au apreciat asta: