:
you're reading...
articole recente

Hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea

DSC_9861_2_w747_h800_q100

Biserica Ortodoxă Română a prăznuit, luni, 07 decembrie 2015, pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.Pe lângă locașuri de cult închinate ei, Sfânta Muceniță Filofteia este și ocrotitoarea spirituală a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov.

În această zi de hram, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul elevelor și a obștii monahale. La finalul Sfintei Liturghii oficiate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Muceniță Filofteia care încă din copilărie avea o viață duhovnicească și milă față de săraci:

„Ea a fost crescută într-o familie de oameni mai săraci, însă mama sa a murit după ce i-a insuflat evlavie față de Hristos și Biserică, unită cu milostivirea față de cei săraci. Sfatul mamei de a fi milostivă i-a rămas întipărit în suflet. După moartea mamei, tatăl s-a recăsătorit, iar soția lui o persecuta pe această fetiță evlavioasă și milostivă. Mâniindu-se tatăl fetei a vrut să o bată, dar ea a fugit și atunci a aruncat cu securea ca să o sperie, însă din nefericire securea a ajuns la piciorul ei și a murit la scurt timp. Îndată după ce a murit, trupul ei feciorelnic a fost luminat de o lumină strălucitoare fapt care l-a înspăimântat pe tatăl ei. Când a voit să o ridice trupul a devenit atât de greu încât nu a putut fi mișcat. Mustrat fiind de conștiință, a alergat la arhiepiscopul cetății Târnovo din Bulgaria de azi care a venit împreună cu preoți și cu credincioși care doreau să vadă pe această fetiță”.  

După cuvântul de învățătură, maicile care au activat în posturile de conducere ale mănăstirii au primit din partea Patriarhului României Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur și icoane pictate cu chipul Maicii Domnului și al sfântului al cărui nume îl poartă. De asemenea, elevele care au participat la concursul de referate și prezentări Aspecte morale în opera Sfântului Ioan Gură de Aur, desfășurat la nivelul Seminarului, au primit din partea Preafericirii Sale diplome de merit și cărți. Un alt moment a fost lansarea volumului omagial Lumina unei vieți pilduitoare – monahia Pahomia, stareța Mănăstirii Pasărea, de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani.

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a sfințit în cimitirul Mănăstirii Pasărea crucea de la mormântul schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Calinic de la Cernica, al doilea ctitor al mănăstirii.

sursa: http://basilica.ro

christusmonogramm-e1406839984350

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: