:
you're reading...
articole recente

„Biblia de la Bucuresti“ sau „Biblia lui Serban Cantacuzino“

La 10/20 noiembrie 1688 se termină tipărirea „Bibliei” în limba română. Textul cărţii a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

Cunoscuta si sub numele de „Biblia de la Bucuresti“ sau „Biblia lui Serban Cantacuzino“, aceasta lucrare reprezinta prima editie integrala în limba româna a textului Sfintei Scripturi. Bazându-se pe traducerile anterioare ale carturarilor, Biblia de la 1688 va constitui, la rândul sau, un punct de referinta pentru toate traducerile textului sacru care se vor realiza de acum înainte. Mai mult, va contribui la cristalizarea limbii române literare în toate provinciile românesti, fiind considerata ca o expresie a unitatii românilor de pretutindeni.

Prima traducere integrala a Sfintei Scripturi în limba româna a aparut ca un rod al preocuparilor constante ale domnitorilor, ierarhilor si carturarilor români de a avea Cuvântul lui Dumnezeu în limba vorbita de catre credinciosi. Nevoia acuta de a traduce Scriptura în limba româna era motivata, de altfel, de situatia speciala în care se aflau crestinii ortodocsi din Tarile Române, în comparatie cu celelalte popoare ortodoxe: în cult se folosea limba slavona (mai târziu si limba greaca), iar oamenii de rând, care participau la slujbele bisericesti, necunoscând decât limba româna, nu în întelegeau ceea ce se citea sau rostea. Tocmai de aceea, românii au început de timpuriu sa fie preocupati de traducerea Sfintei Scripturi în limba lor, în vreme ce popoarele slave sau grecii au facut aceasta mult mai târziu (de pilda, în limba greaca moderna, Biblia a fost tradusa abia în secolul XIX, fiind tiparita în 1840, iar în rusa s-a realizat aceasta lucrare în 1876).

biblia

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: