:
you're reading...
articole recente, cateheza

Părintele Seraphim Cardoza – Despre cum să rămânem puternici în credința noastră.

Un dialog cu Părintele Seraphim Cardoza, preotul Bisericii Ortodoxe Sf. Inochentie din Rogue River – Oregon , despre cum să rămânem puternici în credința noastră.

și câteva date biografice despre părintele Seraphim Cardoza, extrase din cartea “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose”, de Ierom. Damaschin, aparuta la Editura Sophia, 2005:

 

..”In 1979, Pastorul Marion Cardoza, aflat în legătură cu Mişcarea Evangheliştilor Ortodocşi, a început să-i scrie Părintelui Serafim scrisori foarte mişcătoare, exprimându-şi dorinţa de a intra mai adânc în Ortodoxie. Pe atunci biserica sa de lângă Santa Cruz, California – numită „biserica hippie”, fiindcă aduna tineri căutători spirituali din rândurile contraculturii – nu fusese încă primită în Biserica Ortodoxă canonică şi, de fapt, nu avea nici un contact cu Ortodoxia tradiţională şi cu monahismul ei. In august 1980, Părintele Serafim i-a scris Pastorului Cardoza ca să fixeze o întâlnire:

“Am primit a doua scrisoare a dvs. şi sunt foarte mişcat de ardoarea dorinţei dvs. de a afla adevăratele rădăcini ale creştinismului. […] Fie ca Dumnezeu să vă răsplătească căutarea adevăratei Ortodoxii. Eu însumi am găsit-o acum douăzeci de ani, după o rătăcire fără roadă în religiile orientale, şi nu m-am îndoit niciodată că aceasta este adevărata Biserică întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos.

Multe sunt cursele pe calea aflării Bisericii lui Hristos şi a unirii cu ea, cum v-aţi dat seama şi dvs. Eu cred că dacă omul este absolut sincer şi cu credincioşie şi se va feri să se încreadă în propriile păreri şi simţiri, Dumnezeu îi va dărui să afle Biserica Sa. Voi fi la Santa Cruz de Ziua Muncii, unde voi ţine o cuvântare la o conferinţă religioasă în limba rusă, şi aş fi foarte fericit să vă întâlnesc şi pe dvs., ca şi pe membrii comunităţii, dacă doriţi. […] Alăturat vă trimitem câteva publicaţii ortodoxe. Rugaţi-vă lui Dumnezeu ca să facă rodnică întâlnirea noastră.”

Când Părintele Serafim a venit să viziteze biserica la 5 septembrie, un enoriaş care îl văzuse afară i-a spus Pastorului Cardoza: „Este un tip tare (heavy dude) afară!” Pastorul, temându-se să nu fie un membru al unei bande de motociclişti, a deschis uşa şi a văzut pentru prima dată în viaţă un călugăr ortodox. Părintele Serafim a vorbit cu el două sau trei ceasuri. La sfârşitul convorbirii, ridicându-se, el s-a întins şi l-a îmbrăţişat pe pastor.

„Dumnezeu este în acest loc”, a spus el răspicat. „Rămâneţi pe cale”.

Mai târziu, Părintele Serafim a scris în Cronica sa:

„O întâlnire bună – el [pastorul] a citit mult despre  Ortodoxie şi pare că, în inima sa, o primeşte”.

Părintele Serafim a văzut că biserica, venind dintr-un mediu protestant, mai avea încă multe de învăţat, dar credea că, dacă oamenii vor continua să caute împărăţia lui Dumnezeu, toate li se vor adăuga. El aprecia mai ales încercarea lor de a salva victimele contraculturii de azi, fiindcă şi el fusese cândva una dintre ele.

După adormirea Părintelui Serafim, Pastorul Cardoza a avut nevoie de o biserică mai mare pentru comunitatea sa care era în creştere. O biserică ideală era de vânzare în oraşul Ben Lomond, la preţul de 250.000 de dolari, dar pe atunci comunitatea sa nu avea bani. Luând pământ de la mormântul Părintelui Serafim de la Platina, el l-a presărat pe terenul bisericii şi a cerut mijlocirea cerească a Părintelui Serafim. In ziua următoare, doamna care vindea biserica i-a spus pastorului că se poate muta în biserică şi să nu-şi facă griji să plătească imediat. Mai apoi, comunitatea a fost primită în Biserica Ortodoxă, ajungând să cuprindă peste trei sute de familii, şi a devenit binecunoscută ca una dintre cele mai sârguitoare parohii convertite din America. Fostul pastor pune pe seama rugăciunilor Părintelui Serafim minunea dobândirii bisericii din Ben Lomond. El şi-a luat numele de Serafim, din recunoştinţă pentru Părintele Serafim, şi acum slujeşte ca preot la biserica ortodoxă Sf. Inochentie din Rogue River, Oregon (ce ţine de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor).”

 – Ierom. Damaschin, “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose”, Editura Sophia, 2005 –

christusmonogramm

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: