:
you're reading...
articole recente, icoane

Icoana Maicii Domnului „Rugul aprins”

Rugul Aprins trimite la un eveniment din Vechiul Testament, preinchipuind insa una dintre tainele lui Dumnezeu ce aveau sa se petreaca in Noul Testament. Moise vede o lucrare a lui Dumnezeu – un rug arzand si nemistuindu-se – iar noi vedem in aceasta pe Maica Domnului, care a primit in pantecele ei pe Creatorul tuturor, pe Cel necuprins nici macar cu mintea. Pamantul a primit focul dumnezeiesc si nu s-a risipit, omul l-a primit pe Dumnezeu si nu s-a ars, Maica Domnului l-a zamislit pe Hristos, prin lucrarea Duhului Sfant.

Rugul Aprins este si numele unei icoane ce o infatiseaza pe Maica Domnului. Aceasta icoana este praznuita de Biserica Ortodoxa la data de 4 septembrie. Manastirea Sfanta Ecaterina, de pe Muntele Sinai, pastreaza o slujba a Rugului Aprins, scrisa pe manuscris, care inca se mai savarseste, la cererea pelerinilor si la furtuni mari.

rugul aprins icoana

Icoana este usor de recunoscut, ea fiind lucrata in forma unei stele cu opt colturi. Aceste colturi ale stelei inchipuie rugul ce ardea si nu se mistuia, pe care Moise l-a vazut pe Muntele Horeb. Exista unii care mai vad in Rugul Aprins pe crestinii din primele secole, care, oricat de persecutati erau, nu puteau fi total nimiciti.

Dogmatica glasului 2, de la Vecernia de sambata seara, canta: „Trecut-a umbra Legii, cand Darul a venit; ca precum rugul cel aprins nu se mistuia, asa si tu, Fecioara, ai nascut si Fecioara ai ramas. In locul stalpului de foc, a rasarit Soarele dreptatii; in locul lui Moise, Hristos, mantuirea sufletelor noastre.”

christusmonogrammikona_nk-0 64086124_17264ikona_3 64086333_71405ikona13 ib263

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: