:
you're reading...
articole recente, sfinti

Sfânta Mare Muceniță Varvara – Ocrotitoarea minerilor

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește la 4 decembrie pe Sfânta Muceniță Varvara. Aceasta mai este cunoscută și ca ocrotitoarea minerilor.

Sfânta Mare Muceniță Varvara a pătimit pentru Hristos în anul 306, în timpul împăratului Galeriu (292-311). Sfânta Varvara a fost singurul copil al păgânului Dioscor din orașul Heliopolis (Egipt), care o ținea sub pază în palatul său. Privind din înălțimea palatului peste întinsul pământului, Varvara și-a dat seama că nu zeii, ci altcineva trebuie să fi făcut cerul și pământul. Și-a dat seama că este un Mare Stăpân al Lumii, dar nu știa cum se numește. Varvara a ieșit din palat și împrietenindu-se cu niște tinere creștine a aflat adevărul. Dumnezeu i-a scos în cale și un preot din Alexandria care venise în Heliopolis în haine de negustor. Acesta i-a descoperit marea taină a creștinătății, taina mântuirii lumii; a învățat-o credința în Iisus Hristos și a botezat-o.

Aflând că fiica lui s-a creștinat, Dioscor a vrut să o ucidă pe Varvara, însă aceasta a scăpat fugind. Ajungând înaintea unui munte și nemaiavând unde să se ascundă de mânia tatălui ei, s-a rugat lui Dumnezeu să o salveze. Domnul a auzit pe roaba Sa și îndată a despărțit peretele de piatră al muntelui și a intrat în acea despărțitură care s-a și închis. Neîncetând să o caute, tatăl ei a găsit-o în cele din urmă într-o peșteră și fără milă a luat-o și a dus-o înaintea conducătorului Marcian. Sfânta Varvara a fost supusă supliciilor pe care le-a răbdat cu puterea credinței.

Vindecându-i-se rănile, Marcian s-a mirat și i-a zis: ‘Adu jertfă zeilor și le mulțumește că te-au făcut sănătoasă’. Sfânta Varvara a refuzat, mărturisind în continuare pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Văzând chinurile la care era supusă, Iuliana a strigat din mulțime, rușinând pe Marcian pentru faptele sale. Iuliana a fost și ea chinuită și, în cele din urmă, Varvara și Iuliana au primit cununa muceniciei. Sfânta Mare Muceniță Varvara a fost ucisă chiar de tatăl ei. – See more at: http://basilica.ro

sfanta_mare_mucenita_varvara

Anunțuri

Discuție

2 gânduri despre &8222;Sfânta Mare Muceniță Varvara – Ocrotitoarea minerilor&8221;

 1. Deoarece Sfanta Varvara este ocrotitoarea minerilor in multe mine s-au construit biserici care ii poarta numnele.In salina Tg Ocna la 240 metri adancime se gaseste o biserica de sare unica in Europa care poarta hramul Sf. Varvara.(ocrotitoarea minerilor). De altfel si in salina Cacica exista o mini capela care poarta acelasi hram.
  Multumim pentru informatiile primite despre Sfanta Varavara.

  Scris de peregrinprinlume | Decembrie 4, 2014, 6:43 pm
 2. Va multumesc si eu pentru completarile aduse. Superba biserica Sfanta Varvara din salina Targu Ocna. Am citit ca aceasta biserica este unică în Europa.

  http://www.salina.ro/biserica-sfanta-varvara.html

  Scris de danratziu | Decembrie 4, 2014, 7:06 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: