:
you're reading...
articole recente, Maica Domnului

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, primul iconar

sf-apostol-si-evanghelist-lucaO legendă din Evul Mediu spune că, nu mult după Înălţare, ucenicii, întristaţi că nu au să mai vadă niciodată Chipul Domnului, l-au rugat pe Apostolul Luca să-L zugrăvească, dar el nu s-a încumetat. Totuşi, după trei zile de post şi rugăciuni, a încercat. Dar nici nu a desenat bine conturul feţei că Sfântul Chip a apărut, pictat în mod miraculos. Este vorba de Iisus Hristos Everghetul, icoană păstrată la Biserica „Sfântul Praxede“ din Roma.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, primul iconar

Sfântul Apostol Luca a fost grec şi s-a născut în Antiohia Siriei. I-a plăcut să înveţe şi a ajuns un doctor renumit. Dar L-a întâlnit pe Domnul Hristos şi a lăsat totul ca să-L urmeze. După Răstignirea Domnului, pe când mergea cu Cleopa spre Emaus, li S-a arătat Domnul. După porunca Sa, Sfântul Apostol Luca a propovăduit Evanghelia la multe popoare, singur sau împreună cu Sfântul Pavel. A umblat prin Beoţia, în Italia, la Roma, în Egipt, în Macedonia şi în Dalmaţia, întorcându-i pe mulţi la credinţă. A scris a patra Evanghelie şi Faptele Apostolilor.

Se mai spune că Sfântul Apostol Luca a fost cel care a pictat prima oară chipul Maicii Domnului, cu Pruncul în braţe. Fecioara Maria i-a binecuvântat opera: „Darul Celui ce S-a născut din mine să fie cu această icoană!“. Numele ei este Hodighitria sau „Călăuzitoarea“. Icoana i-a dăruit-o Apostolul lui Teofil, stăpânitorul Antiohiei. După moartea lui Teofil, icoana a fost dusă la Ierusalim, de unde a ajuns la Constantinopol, la Vlaherne, dată în dar de către împărăteasa Evdochia, soţia împăratului Teodosie cel Tânăr, Sfintei Pulheria, sora împăratului. Icoana a făcut multe minuni, apărând, de-a lungul vremii, deseori cetatea de năvălitori.

Tot Sfântul Apostol Luca a mai zugrăvit şi chipurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

maica-domnului-indrumatoarea-xenofont

 

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, primul iconar&8221;

  1. Buna ziua. Nu am inteles inca niste amanunte. Pot sa citez un scurt fragment din textul articolului postat pe site, in conditiile in care acest text va apare cu ghilimele si precizata sursa?

    Scris de Foxi Rosu | aprilie 11, 2015, 9:03 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: