:
you're reading...
articole recente, sfinti

Sfântul Grigorie Decapolitul – 20 noiembrie

Sfântul Grigorie, ale carui moaste se pastreaza întregi la Manastirea Bistrita, din judetul Vâlcea, s-a nascut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mica, din parinti ortodocsi devotati, anume Serghie si Maria, si a copilarit în una din cele zece cetati ale Isauriei, Irinopolis, din care cauza se numeste pâna astazi „Decapolitul„.
Bizantul fiind lovit atunci de eresul iconoclast, fericitul Grigorie, dupa terminarea studiilor, renunta la nunta si intra în nevointa monahala, ostenindu-se mult pentru apararea Ortodoxiei si cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mica, la Roma si în Macedonia. Nevoindu-se mult cu postul si rugaciunea, a biruit toate cursele nevazutilor diavoli si s-a învrednicit de darul facerii de minuni si al înaintevederii.
În ultimii ani ai vietii s-a ostenit în Manastirea Sfântul Mina, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preotiei. Si aici a facut multe minuni si vindecari de boli, vestind cele viitoare. Renumit în tot Bizantul pentru sfintenia vietii lui, la batrânete, Sfântul Grigorie Decapolitul se îmbolnaveste de hidropica si se muta la Hristos, la 20 noiembrie, anul 842, fiind înmormântat la o manastire din Constantinopol.
Acest mare cuvios si marturisitor al lui Hristos era cinstit ca sfânt si facator de minuni înca din viata. Dar si dupa moarte se vindecau bolnavii la mormântul lui. Vazând aceasta, monahii acelei manastiri i-au scos sfintele sale moaste din pamânt si le-au pus în biserica spre închinare si ajutorul tuturor.
În anul 1453, cazând Bizantul sub turci, moastele Sfântului Grigorie sunt duse în partile Dunarii, ajungând în mâinile unui dregator turc. Auzind de minunile ce se faceau la aceste moaste, banul Tarii Românesti, Barbu Craiovescu, le cumpara cu multi bani, prin anul 1498, si le duce la Manastirea Bistrita – Râmnicu-Vâlcea, ctitoria sa, unde se afla si astazi. Racla de argint, în care se pastreaza cu sfintenie acest odor de mare pret, a fost lucrata la Brasov, în anul 1656.
Sfântul Grigorie Decapolitul se praznuieste în fiecare an la 20 noiembrie.

Sf_Grigorie_Decapolitul

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: