:
you're reading...
articole recente, sfinti

13 Noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur

În 13 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

 

Sf.-Ioan-Gura-AurSfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscop, teolog şi predicator în secolele IV-V, în Siria şi Constantinopol, este sărbătorit de creștini în data de 13 noiembrie. Ioan Gură de Aur este cunoscut pentru lupta împotriva antisemitismului, denunţarea abuzurilor de autoritate din Biserică şi din Imperiul Roman din acea vreme, dar şi pentru criticile sale aduse împotriva corupţiei.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia din părinți nobili: tatăl său, Secundus, era un ofițer de rang înalt în armata imperială. Tatăl său a murit la scurt timp după nașterea sa, astfel încât el a fost crescut de mama sa, Antuza, care era creștină. A fost botezat în 370 și hirotesit citeţ. Și-a început educația pe lângă educatorul păgân Libanius, apoi a studiat teologia cu Diodor din Tars (unul din conducătorii a ceea ce mai târziu s-a numit Școala din Antiohia), timp în care practica o aspră asceză. Nemulțumit de acestea, devine pustnic (cca. 375 d. Hr.) și rămâne retras până când sănătatea sa precară îl silește să se întoarcă în Antiohia.

Atunci a fost hirotonit diacon în 381 de către Sfântul Meletie al Antiohiei, iar mai apoi preot în 386 de către episcopul Flavian I al Antiohiei. Se pare că aceasta a fost perioada cea mai fericită din viața sa. De-a lungul a doisprezece ani, a devenit cunoscut datorită elocvenței cu care vorbea în public. În acest sens, trebuie amintite explicațiile sale referitoare la diferite pasaje și învățături morale din Sfânta Scriptură. Cele mai valoroase lucrări ale sale sunt Omiliile la diferite cărți ale Bibliei. Sfântul Ioan insista foarte mult asupra milosteniei. De asemeni, el se îngrijea foarte mult de nevoile duhovnicești și materiale ale săracilor. A predicat mult împotriva abuzurilor de bogăție și de dreptul de proprietate. În multe privințe, faptul că avea atât de mulți ascultători nu era de mirare. Întrucât avea o înțelegere directă a Scripturilor, iar majoritatea temelor abordate în cuvântările lui erau prin excelență sociale, explicând cum ar trebui să trăiască creștinii.

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur se găsesc la Biserica “Sfânta Ecaterina” – Bucureşti, Mănăstirea Darvari – București, Mănăstirea Secu – Judetul Neamț, Mănăstirea Filoteu (Muntele Athos): Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Gură de Aur, Mănăstirea Vatoped – Muntele Athos : Capul Sfântului Ioan Gură de Aur, cu urechea stângă întreagă. La urechea stângă i-a tâlcuit îngerul Sfintele Evanghelii și a rămas neputredă spre mărturie că a fost adevărată tâlcuirea îngerului; Catedrala Episcopală, Oltenia, Craiova – racla de argint cu părticele din moaștele Sfântului Ioan Hristostomul, Capela Imaculatei Concepțiuni a Basilicii San Pietro, Roma – restituite Patriarhiei, Constantinopolului în anul 2004 și plasate în Catedrala Sf. Gheorghe din Constantinopol. sursa: ortodoxwiki.org

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: