:
you're reading...
articole recente, moaste, sfinti

Cum au ajuns moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași?

parascheva

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ocrotesc Moldova din secolul al XVII-lea. Cinstitele odoare au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu în anul 1641, fiind așezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Moaștele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru domnitorul Moldovei.

„A fost posibilă aducerea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva în ţara noastră deoarece Domnitorul Vasile Lupu a fost un om foarte evlavios. Este interesantă metoda pe care au folosit-o ca să scoată moaştele din Constantinopol. După 1521 ele au fost aduse la Constantinopol, în prealabil aflându-se la Belgrad. După ce Belgrad a căzut sub stăpânire turcească moaştele au fost aduse la Constantinopol. Potrivit legilor otomane nici un mort nu putea să fie transportat în afara zidurilor Istanbulului decât dacă era vorba de sultani. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost lăsată peste ziduri, preluată şi adusă pe mare până la Galaţi unde a fost receptată de emisarii Domnitorului Vasile Lupu”, a declarat pentru TRINITAS TV Acad. Emilian Popescu.

În anul 1889, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. În anul 1944, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse și în Capitală. Evenimentul a fost reflectat pe larg în revista „Glasul Bisericii”, în numărul pe lunile noiembrie/decembrie din acel an.

În decurs de mai bine de trei veacuri și jumătate, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori: în anul 1944, când a fost dusă la Mănăstirea Samurcăşeşti şi în Capitală şi, în vara anului 1947, când a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei: prin localităţile judeţului Iaşi, iar apoi în Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia.

sursa: basilica.ro

christusmonogramm

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Cum au ajuns moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași?&8221;

  1. M-am incredintat, ca am facut bine, ca mi-am convertit numele in toponimia evului mediu, in Paraschiva.Cred!..Amin!..

    Scris de Scorpius!.... | august 30, 2017, 1:44 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: