:
you're reading...
articole recente, manastiri

14 octombrie – Hramul Mănăstirii Nera

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Nera din judeţul Caraş-Severin îşi va sărbători hramul.

Mănăstirea Slatina-Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 km de Oraviţa în judeţul Caraş-Severin, în Munţii Locvei. Aşezământul monahal apare la iniţiativa şi prin strădania doctorului Pavel Chirilă , originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei „Christiana” din Bucureşti. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, prin decizia de înfiinţare a mănăstirii, dată la 19 iulie 1994, ca biserica mănăstirească să fie închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Vrednicul de pomenire Emilian Birdaş, episcop al Caransebeşului, a pus piatra de temelie a aşezământului monahal în 14 octombrie 1994.

Prin efortul maicilor şi cu bunăvoinţa oamenilor, în cursul anului 1994 au început lucrările de construcţie la biserica mănăstirii. Biserica este din lemn, are un plan triconic şi se aseamănă stilului moldovenesc. În anul următor, a fost ridicată o clădire ce cuprinde chiliile maicilor şi atelierul de plante medicinale.

La data de 14 octombrie 1997, la hramul mănăstirii, a avut loc sfinţirea bisericii de către IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind Episcop al Caransebeşului. La 5 octombrie 2001, Mănăstirea Nera a primit în dar, din partea Preafericitului Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, un rând din veşmintele folosite la acoperirea sfintelor moaşte ale Cuvioasei Parascheva. În anul 2007, Preasfinţitul Lucian, chiriarhul locului, a pus piatra de temelie a paraclisului de iarnă al mănăstirii cu hramul „Buna Vestire”.

În prezent, mănăstirea găzduieşte 80 de vieţuitoare şi are doi părinţi duhovnici: pr. Teofan Munteanu şi pr. Gherman Mitoi, stareţă fiind monahia Dositea Constantin. În mănăstire se prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Produsele naturiste, ceaiuri, tincturi, alimente sunt comercializate în magazinul mănăstirii şi în toate magazinele bisericeşti ale Episcopiei Caransebeşului. Mănăstirea are o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie şi de sculptură în lemn.

Primul centru de recuperare oncologică din România

La data de 25 septembrie 2012, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a pus piatra de temelie a primului centru de recuperare oncologică din România. Centrul se va construi prin intermediul Fundaţiei „Sfânta Irina” din Bucureşti şi va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceştia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căreia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menţinerea unui stil corect de viaţă. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înfiinţării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar şi unul dedicat depistării precoce a cancerului. Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare şi organizată ca o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, clinica este programată să îşi deschidă porţile la finalul primului trimestru din 2014.

Clinica Nera este un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată din fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

manastirea neranera pavel chirila nera

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: