:
you're reading...
articole recente, pelerinaje, sfinti

Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca

 N-am ajuns să vizitez Larnaca (Cipru), dar cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să reușesc într-o bună zi. Totuși, vreau să vă prezint un loc minunat din Larnaca: Biserica Sfântului Lazăr (Agios Lazaros)

Larnaca este cel mai vechi oraș al Ciprului, cunoscut în Antichitate sub numele Khitim sau Kition. Se spune că aici, după ce a fost înviat de Iisus Hristos, și-a trait viata Sf. Lazăr care a devenit primul episcop al Ciprului. În onoarea lui a fost construita biserica Sf. Lazarus care poate fi vizitată si astăzi.

Biserica Sfântul Lazăr din Larnaca a fost construită în secolul al IX-lea pentru a adăposti mormântul lui Lazar – omul pe care Hristos l-a înviat din morți în orașul Betania. Reconstruită în secolul al XVII-lea, biserica din Larnaca este unul dintre cele mai importante și impresionante locuri ale orașului.

biserica sf lazarsf lazar

Potrivit traditiei ortodoxe grecesti, dupa ce Lazar a fost inviat din morti de catre Hristos, acesta a venit in Cipru, unde, mai tarziu, avea sa fie ales episcop de Kition de catre Pavel si Barnaba. Lazar a mai trait in Larnaca pret de 30 de ani, fiind apoi inmormantat in interiorul bisericii.

mormant sf lazar

Mormantul lui Lazar aflat in Larnacadiferit de mormantul sau din Betania, unde a venit Hristos – a fost dat uitarii in vremea raidurilor arabe. Sfintele sale Moaste au fost redescoperite in anul 890; dupa o slujba solemna de punere a lor intr-o Sfanta Lacra, acestea au fost transportate la Constantinopol de catre imparatul Leon al VI-lea, in anul 901.

dscn1070saint_lazarus_larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca a fost ridicata in secolul al IX-lea, deasupra mormantului episcopului Lazar. Mormantul sau era amplasat intr-o retea de catacombe, mai multe sarcofage fiind gasite in zona.

lazar

Exista si o alta legenda legata de sfarsitul si Moastele Sfantului Lazar, si anume: Lazar si sora lui, Maria, au ajuns in Provence, iar mormantul lui Lazar a fost sapat in Autun, Franta. Inainte de Revolutia Franceza, aici exista Catedrala Sfantul Lazar. Astazi, o micuta biserica din Marseilles sustine ca pastreaza capul Sfantului Lazar.

iconostas

sf lazarchristusmonogramm

Publicitate

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

%d blogeri au apreciat: