:
you're reading...
articole recente, sfinti

Sfânta Mare Muceniță Marina

sf-marina..

Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe 17 iulie pe Sfânta Marina, invocată în rugăciuni ca izbăvitoare de duhuri rele şi tămăduitoare de boli sufleteşti şi trupeşti.

Sfânta Marina, originară din Antiohia Pisidiei, era unică fiică a preotului păgân Edisie. După ce i-a murit mama, tatăl său a încredinţat-o unei femei. La vârsta de 12 ani, Marina a învăţat credinţa în Hristos de la creştinii din localitatea natală. Inima ei tânăra s-a înflăcărat de dragostea pentru Hristos şi a luat în inima ei hotărârea de a rămâne fecioară şi de a-şi închina toată viaţa lui Hristos Domnul, cu dorinţa de a muri ca muceniţa a Lui, primind botezeul sângelui. Afanta Marina şi-a petrecut astfel viaţa în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost parată dregătorului cetăţii. Acesta a arestat-o şi, văzând cât e de frumoasă, a cerut-o de soţie, scrie .crestinortodox.ro. Ea nu a acceptat şi atunci a supus-o la chinuri. Însă pentru credinţa ei, trupul i-a rămas nevătămat, prin harul Domnului. Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei, aşa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci dregătorul a poruncit să i se taie capul, astfel trecând la cele veşnice Sfânta Mare Muceniţa Marina. Pătimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, “a privit la toate muncile ei şi s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.

Până la ocuparea Constantinopolului de către cruciaţii apuseni în anul 1204, moaştele Sfintei Muceniţe Marina au fost păstrate în Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost păstrate în Antiohia până în anul 908 iar de aici ar fi fost mutate în Italia.

În prezent, moaştele Sfintei Marina se găsesc în Atena, în biserica închinata Sfintei Muceniţe. Mâna sa dreaptă se afla în Muntele Athos la Mănăstirea Vatoped. De asemenea, părticele din moaştele Sfintei Marină se găsesc şi în Albania, la Mănăstirea Sfânta Marina de pe Muntele Langa.

În ţara noastră, părticele din moaştele Sfintei Marina se găsesc la Mănăstirea Hurezi (palma) şi la biserica din localitatea Feteşti, jud. Suceava.

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: