:
you're reading...
articole recente

Biserica din Densuș

În octombrie 2013, am ajuns și la Biserica din Densuş, situata la zece kilometri de Haţeg, în apropierea şoselei Haţeg – Caransebeş. Biserica a fost ridicată pe un deal şi e înconjurată de un cimitir vechi, în care mormintele sătenilor şi ale preoţilor care au slujit aici sunt învecinate cu pietre funerare antice.

Biserica din piatră de la Densuş se află în vecinătatea unuia dintre cele mai populare locuri de pelerinaj religios din Transilvania, Mănăstirea Prislop.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat , naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu. Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.

DSC03459densus

 

 

densusinterior

Este considerata cea mai veche biserică românească din piatră. In ultimele sute de ani au fost ținute neîntrerupt slujbe. În interior, pe pereţii vechi , sunt picturi bizantine vandalizate în trecut de turci, care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi, dar şi icoane care îl înfăţişează pe Mântuitor în costum popular românesc sau pe apostolul Toma în timpul schingiuirii sale.

DSC03466DSC03477DSC03483DSC03482DSC03479DSC03476DSC03472 DSC03490

DSC03489

 

Anunțuri

Discuție

4 gânduri despre &8222;Biserica din Densuș&8221;

  1. Am vizitat si eu biserica Densus si am postat niste poze din interior pe blogul meu. Se spune ca daca imbratisezi coloanele din interior te incarci cu energie (o superstitie).Aici a fost un templu pagan al zeului Marte, pe ale carui carui ruine s-a construit biserica.

    Scris de peregrinprinlume | Iunie 21, 2014, 10:48 am
  2. Noapte buna prieteni! Somn usor si vise dulci, si zambeste cand te culci
    Ne auzim maine, o seara cat mai frumoasa si linistita!

    Scris de Ileana | Iunie 22, 2014, 5:09 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: