:
you're reading...
articole recente, cateheza

Semnul Sfintei Cruci

face cruce

Semnul Sfintei Cruci

   Semnul Sfintei Cruci este un gest pe care îl facem pentru a mărturisi public credinţa noastră. Simbolismul acestui gest este deosebit de puternic şi concentrează cele două mari teme ale doctrinei creştine: cele trei degete unite trimit cu gândul la Preasfânta Treime, iar cele două degete unite cu palma simbolizează faptul că lisus Hristos este Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. De aceea, în mâna noastră dreaptă „ţinem” o întreagă teologie a Bisericii, exprimată simplu, printr-un singur gest.

Semnul corect al Sfintei Cruci se face articulat, pornind de la frunte („în Numele Tatălui”), coborând mai jos de piept („şi al Fiului” — care S-a În-omenit pentru mântuirea noastră), apoi atingând umărul drept şi apoi pe cel stâng („şi al Sfântului Duh” — Care a fost trimis la Rusalii peste toată creaţia, „Amin”).

În împrejurările concrete ale vieţii, creştinii ortodocşi îşi fac semnul Crucii înainte de a mânca, a se culca şi după ce se trezesc, înainte de a conduce, atunci când trec pe lângă o biserică, înainte de a călători şi în general înaintea oricărei activităţi în care vor să ÎI includă şi pe Dumnezeu, pentru a primi binecuvântarea Lui.

În biserică, semnul Crucii se face: — atunci când cinstim icoanele — când aprindem o lumânare — când auzim în slujbă cuvintele „Tatălui, Fiului şi Duhului Sfânt”, „Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-de-moarte”, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu”, „Pace tuturor” — la sfârşitul lecturii din Sfânta Evanghelie.

. Unii creştini obişnuiesc să facă acest gest şi în timpul ecteniilor („Doamne miluieşte”), dar recomandarea Bisericii este să nu se facă ostentativ sau să se abuzeze de semnul Sfintei Cruci.

christusmonogramm

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: