:
you're reading...
articole recente, sarbatori

Duminica Tomii sau Paștele Mic

toma

Duminica Tomii

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi, la o saptamana de la Invierea Domnului, ziua numita Duminica Tomii, pentru ca in aceasta zi ucenicul indoielnic, Toma, l-a intalnit pe Domnul si a fost vindecat de necredinta lui. Indoiala lui Toma este una marturisita sincer.

  In popor, Duminicii Tomii i se mai spune Pastele mic. Toma nu vroia sa fie fatarnic, una sa arate in afara si alta sa fie in realitate. Indoiala lui nu era una premeditata, in care-i place sa se complaca, asa cum sunt atatia oameni. Ei se complac in starea de necredinta pentru ca le convine aceasta ca sa-si justifice astfel modul de viata. Toma se indoieste, dar el cauta si e dispus sa accepte adevarul cu privire la Invierea lui Hristos.

 In aceasta a opta zi, Toma traieste o metamorfoza radicala in viata sa, care-l aduce in final intr-o relatie personala si unica in felul ei cu Domnul Iisus. Sfanta Evanghelie de astazi il arata pe Sfantul Toma in aceste doua stari, a credintei si a necredintei. El se indoieste de invierea Domnului si Mantuitorului Hristos si nu a vrut sa creada ca ceilalti apostoli. Dar dupa ce a pipait coasta Mantuitorului si semnele cuielor, s-a incredintat pe deplin si a marturisit cu credinta ca nimeni altul.

„Domnul meu si Dumnezeu meu!? Marturisirea lui infocata si evlavioasa ne opreste si pe noi de a mai fi necredinciosi, indemnandu-ne a fi credinciosi”, arata Toma. Apostolul nu s-a multumit sa recunoasca in cuvinte faptul Invierii si divinitatea lui Hristos, ci a iesit sa propovaduiasca pe Hristos in lume. Toma a mers sa vesteasca Evanghelia la mezi, la persi, chiar si in tinuturile cele mai indepartate ale Indiei, unde a intemeiat biserici in numele lui Hristos. Acolo el a rasturnat idoli pagani si a convertit milioane de necredinciosi. Apostolul Toma a pecetluit cu sange credinta sa, adica a suferit moarte de martir, fiind strapuns cu sulita de dusmanii Crucii.

 

christusmonogramm

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: