:
you're reading...
articole recente

Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată – Cea mai frumoasă perioadă din anul bisericesc

saptamana mare

Săptămâna patimilor

Duminică seara începe Săptămâna Patimilor, un râu duhovnicesc bogat, care inundă sufletele creștinilor și acaparează întreaga noastră atenție. În această seara va fi prima denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de luni când Biserica face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.

Luni, 14 aprilie 2014 seara urmează a doua denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Marți în care se face pomenire de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie.

Marți, 15 aprilie 2014 seara urmează a treia denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Miercuri în care dumnezeieştii Părinţi au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul aceasta s-a întâmplat cu puţin înainte de mântuitoarea patimă.

Miercuri, 16 aprilie 2014, seara urmează a patra denie: Denia din Sfânta și Marea Zi de Joi în care sfinții care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieştilor Apostoli şi Sfintelor Evanghelii, ne-au pre­dat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoşatelor Taine, rugă­ciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului.

Joi, 17 aprilie 2014, dimineața se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în amintirea Cinei cele de Taina a Domnului și în unele Biserici se reface momentul spălării picioarelor ucenicilor de către Domnul Hristos. Este o Sfânta Liturghie de o frumusețe aparte în tot anul bisericesc. Mergeți cu bucurie și dacă v-ați pregătit împărtășiți-vă cu Trupul și Sângele Domnului.

Joi seară urmează a cincea denie, momentul culminant al acestei săptămâni: răstignirea Domnului și scoaterea crucii în mijlocul bisericii. Este Denia din Sfânta și Marea zi de Vineri în care se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insul­tele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, şi înainte de toate, crucea şi moartea, pe care Ie-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, ce a fost răstignit împreună cu El.

Vineri, 18 aprilie 2014, dimineață se citesc ceasurile împărătești.

Vineri seara, începe ultima denie, a șasea: Denia din Sfânta și Marea zi de Sâmbătă în care se face amintire de îngroparea Domnului și toți participăm la slujba Prohodului, o alcătuire poetică minunată, care îi unește pe toți creștinii lângă Dumnezeu, așa cum cloșca își adună puii sub aripile sale. O seară care marchează orice suflet cinstit și însetat de harul lui Dumnezeu.

Sâmbătă, 19 aprilie 2014, dimineață se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iarăși o liturghie cu cântări aparte, ceva rar în tot cultul nostru. O altă ocazie de a primi Trupul și Sângele Domnului.

Sâmbătă seara, la miezul nopții serbăm tot neamul creștinesc de pe întinsul pământului Învierea Dumnezeului nostru drag: Iisus Hristos – Mântuitorul lumii. În toate bisericile se săvârșește mai întâi slujbă afară prin care se aduce lumina învierii tuturor și apoi urmează Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie. Pregătiți-vă duhovnicește să vă împărtășiți cu Sfânta Euharistie în cea mai mare zi a Universului: Ziua Învierii.

Pregătiți-vă sufletește pentru a vă împărtăși apoi în toate zilele de Paști, căci doar așa vom simți bucuria cea adevărată a Învierii Domnului.

sursa: Claudiu Balan – http://www.ortodoxiatinerilor.ro

citește întreg articolul pe: ortodoxiatinerilor.ro

christusmonogramm

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată – Cea mai frumoasă perioadă din anul bisericesc&8221;

  1. De ce Hristos a trebuit sa moara pentru noi? Nu putea sa se inalte direct la ceruri dupa ce ne-a predat invatatura Sa cea Dumnezeiasca? http://paginadefolos..blogspot.ro/2014/04/pasi-spre-cer.html

    Scris de Icoane Comenzi | aprilie 15, 2014, 11:11 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: