:
you're reading...
articole recente, mancaruri de post, post

COLIVE, MUCENICI, PRESCURI

  COLIVĂ 1

  1 kg grâu, 1/2 kg nuci, 1/2 kg zahăr, 100 g zahăr pudră, 1/2 kg biscuiţi, mirodenii, sare

  Grâul se spală in 4-5 ape călduţe, se pune la fiert in 2 l de apă, cu puţină sare. Se fierbe la foc mic, fără să se mestece, adăugându-se din când in când apă caldă, până infloreşte bobul de grâu si toată apa este absorbită. Se lasă la răcit 5-6 ore, se adaugă nucile, zahărul, mirodeniile, mestecandu-se uşor, să nu se fărâme boabele de grâu. Dacă pasta obţinută nu este suficient de consistentă, se pot adăuga biscuiţi raşi. Se aşază pe  platou si se presară cu un strat gros de biscuiţi daţi maşina de tocat, apoi un strat de zahăr pudra. Se ornează cu bomboane, cacao.

  COLIVĂ 2

  1 kg arpacaş, 1/2 kg nucă, 1/2 kg zahăr, coajă de lamaie , esentă de rom, nucă de cocos

  Arpacasul se spală în 4-5 ape călduţe, apoi se pune la fiert 3 l de apă. Se fierbe la foc mic, fara sa se mestece, până infloreşte bine bobul şi apa este absorbită. Se adaugă zahărul, se mai lasa sa fiarba incă 15 minute. Se lasă la răcit 5-6 ore. Se adauga nuca pisată şi mirodeniile, mestecandu-se usor, să nu se afărâme boabele.

  Se aşază pe platou şi se presară cu zahăr pudră sau nucă de cocos. Deasupra se face o cruce din cacao, scorţişoară sau bomboane mărunte. (Mănăstirea Christiana)

    MUCENICI  MOLDOVENEŞTI

mucenici_moldovenesti

   1/2 kg făină, 25 g drojdie, sare, miere, nucă măcinată

   Se frământă un aluat din făină, drojdie stinsă intr-o linguriţă de zahăr, sare şi o cană de apă. Se lasă la crescut, apoi se rulează şi se formeaza opturi din aluat, care se ung cu apă indulcitita. Se dau la cuptor intr-o tavă unsă cu ulei şi se lasă sa se rumenească. Când se scot din cuptor se introduc intr-un sirop obţinut din cantităţi egale de apă şi zahăr, la care se adaugă arome. Apoi se dau prin miere şi prin nucă măcinată. Se servesc de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici.

   MUCENICI

   1/2 kg aluat dospit, nucă măcinata, coajă de lămâie, scortisoară, zahăr

  Aluatul dospit (de pâine) se ruleaza in suluri subţiri, se taie şi se modelează opturi foarte mici. Se lasă la uscat de pe o zi pe alta, se pun la fiert in 2 l de apă clocotită, în care se adauga puţină margarină. Se fierb 1 oră la foc mic. Cand sunt fierţi se adaugă zahărul (dupa gust ), coaja de  lămâie rasă, scorţişoara şi nuca măcinată şi se mai lasă la fiert pană când zeama capătă un aspect de sirop. Se servesc reci, presăraţi cu nucă macinata. Se servesc de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici.

  PRESCURI

  1 kg făină, 1/2 l apă, 25 g drojdie de bere proaspătă, 1 linguriţă de sare fără de iod

   Drojdia se inmoaie, se lasă să-şi dea drumul la crescut, se amestecă cu făina şi apa, ca să se obţină un aluat vârtos, care se frământă manual. E de preferat ca frământarea să se facă în două reprize a 30 de minute, până când aluatul devine omogen. Se introduce aluatul intr-un sac de pânză umed, apoi se acoperă cu un prosop uscat şi se ţine 30 de minute la cald.

  Când a crescut se imparte aluatul în 15 bucăţi (pentru prescuri mici), iar pentru prescuri de proscomidie imparte în patru. Se modelează si se asază pe un platou cu faţa netedă in jos şi se acoperă cu un prosop curat de bumbac. După maximum 5 minute se intorc şi se aşază pristolnicul cu toata forţa, ca să se imprime pecetea. In locurile goale, unde nu sunt inscripţiile, se inţeapă aluatul in patru locuri ca să iasă aerul. Ca să rămâna rotunde le punem in jur un cerc de hârtie de copt. Se lasă 15 minute, din nou, la crescut.

  Se pun intr-o tavă pe fundul căreia se aşază hârtie de copt. Se introduc intr-un cuptor bine incălzit şi se lasă 10 minute la foc mare, apoi se micşorează focul. După 30-40 de minute se verifică dacă prescurile sunt rumenite pe fund – şi nu la suprafaţă. Pecetea trebuie să rămână albă. Când considerăm că sunt gata, le scoatem, le aşezăm pe o planşetă de lemn, cu pecetea In jos.

  Se acoperă cu multe prosoape şi se lasă aşa pănă a doua zi, când pot fi folosite. Dacă au crăpat la copt, inseamnă că nu a fost bine frământate. (Mănăstirea Christiana)

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

%d blogeri au apreciat asta: