:
you're reading...
articole recente, post

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai

izgonirea_lui_adam_din_rai

 Duminica izgonirii lui Adam din rai, numita si Duminica iertarii. Acesta este ziua care precede intrarea in Postul Sfintelor Pasti, in care se lasa sec de branza si oua.

Biserica Ortodoxă se va afla la 2 martie 2014, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a patra din perioada Triodului. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 6, versetele de la 14 la 21: Zis-a Domnul: dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, şi vouă Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, căci ei îşi întunecă feţele lor, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun vouă că îşi iau răsplata lor. Iată tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl tău care vede cele ascunse îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le strică, şi unde furii le sapă şi le fură. Ci vă adunaţi comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le strică, şi unde furii nu le sapă, nici le fură. Că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.

„Evanghelia acestei duminici începe prin a propovădui iertarea. Dacă nu veţi ierta oamenilor nici Tatăl vostru Cel din Ceruri nu vă va ierta greşelilele voastre. De aceea este foarte important şi acest aspect al iertării. Fiecare din duminicile de peste an, dar mai ales cele din Postul Mare au o anumită semnificaţie, doresc să ne înveţe ceva. Iată dacă se porneşte perioada Triodului cu Duminica Vameşului şi a Fariseului, ajungând la această Duminică, noi învăţăm că iertarea este un moment foarte important în viaţa fiecărui creştin pentru că numai iertând pe aproapele nostru putem primi iertarea care vine de la Dumnezeu. Doar împăcaţi cu Dumnezeu şi cu aproapele noi putem intra în acest post uşuraţi de toate cele care ne apasă şi în primul rând de păcatele care greu stau asupra noastră”, a spus PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

Pentru a marca intrarea în post, în mănăstiri în special, la Vecernia de duminică seara monahii și frații își cer iertare unul altuia în mijlocul bisericii.

„În bisericile noastre în această duminică există şi această rânduială specială a Vecerniei Iertării. Dacă prima parte a vecerniei se oficiază în mod obişnuit cu veşminte luminate la jumătatea slujbei preotul se îmbracă în veşminte închise, luminile din biserică se apropie mai mult de întunericul acesta tainic al prezenţei lui Dumnezeu şi preotul iese în faţa sfântului altarului şi îi aşteaptă pe credincioşi cerându-le iertare şi credincioşii îi cer iertare atât preotului cât şi uni altora”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Nu întâmplător, duminica aceasta care precede începutul Postului Sfintelor Paşti se numeşte şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

„Se numeşte aşa deoarece practic nepostirea l-a izgonit pe primul om din grădina cea minunată a raiului, faptul că el a călcat porunca lui Dumnezeu şi a luat din pomul cunoştinţei binelui şi răului şi iată acum prin postire dorim să ne reîntoarcem  la o stare de început a umanităţii, dar nu numai atât, ci prin postirea aceasta noi dorim să trecem dincolo de ea pentru că ne vom întâlni cu Hristos Mântuitorul şi Izbăvitorul întregii lumi”, a mai adăugat PS Părinte Siluan.

Scena izgonirii lui Adam din Rai apare în programul iconografic al multora dintre lăcaşurile de cult din ţara noastră. Cunoscut şi ca „Postul Păresimilor” sau “Patruzecimea”, Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.

sursa: basilica.ro

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: