:
you're reading...
articole recente, icoane

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Hodighitria de la Mănăstirea vâlceană Ostrov

Medion   DIGITAL CAMERA

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Hodighitria de la Mănăstirea vâlceană Ostrov

În centrul orașului Călimănești, pe insula lacului de acumulare al hidrocentralei de pe Olt legată printr-un pod de stațiunea balneară, se ridică mândră ca un colț de rai mult încercata ctitorie a Sfântului voievod muntean Neagoe Basarab, Mănăstirea Ostrov.

Temeluită între anii 1520 și 1521 de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina, călugărită aici cu numele de Platonida, biserica mănăstirii a fost rezidită pe locul alteia mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului următor.

După rezidirea bisericii, în anul 1522, cu purtarea de grijă a Doamnei Despina Milița, pereții acesteia au fost împodobiți cu icoane ce au aparținut familiei Sfântului Neagoe Basarab. Ele au fost pictate la începutul sec. al XVI-lea, probabil de către meșteri formați la Școala de pictură de la Târgoviște, mai precis de Dobromir, Dimitrie și Chirtop. Deși multe dintre ele s-au pierdut, o mărturie importantă despre existența câtorva rămase, o constituie ‘Rapoartele lui Alexandru Odobescu către Ministerul Cultelor și Instrucțiunilor Publice relative la cercetările sale în mănăstiri’ din 1861, în care amintește de 6 icoane la Mănăstirea Ostrov provenind din epoca lui Neagoe Basarab. Mai târziu în 1878, ministrul Titu Maiorescu scria Preasfințitului Ghenadie al Râmnicului, amintind iarăși despre cele 6 icoane din biserica Mănăstirii Ostrov, cerându-i ‘încuviințarea de a le depune la Muzeul Statului'(cf. D.J.A.N. Argeș, Fond Episcopia Argeșului, Dos. 16/1874).

Între aceste 6 icoane figurează și cea a Maicii Domnului, citată ca ‘Maica Domnului cu Pruncul’, icoană ce se păstrează până astăzi în biserica Mănăstirii Ostrov, cu inscripția: ‘Aceas(tă) sf(â)nt(ă) ico(ană) fi(in)d veche și făcătoare de minun(i) să stricat foarte reu; s-au dres prin îndemnul stariți(i) Platonida și cu toată osteneala și cheltu(i)ală dumnealu(i) jupân… leat 1795 ghenuar(ie) Ioan Zogr(af)'(Schitul Ostrov, Fond propriu, Dosar de restaurare Icoana Maicii Domnului — Hodighitria, 2004).

Icoana Maicii Domnului — Hodighitria (Îndrumătoarea) de la Ostrov este una din capodoperele artistice din primul sfert al secolului al XVI-lea, pictată în tempera de un meșter anonim. Aici, Născătoarea de Dumnezeu este redată frontal, plină de noblețe, cu o ușoară întoarcere către Fiul ei. Ea poartă pallá și bonetă albastră, mânecuțe ornate cu aur și un mafarion roșu cărămiziu tivit la margini cu mărgeluțe de aur. Fecioria Maicii Domnului este redată în icoană prin cele trei stele pictate pe frunte și pe cei doi umeri. Maica Domnului Îl poartă pe Domnul Iisus Hristos pe brațul stâng, iar cu mâna Îl arată (Îndrumătoarea) întregii lumi ca Mântuitor (Ioana Ene, Icoane vechi din Vâlcea, în vol. ‘Episcopia Râmnicului, 500 de ani de la înființare (1503 — 2003), Ed. Adrianso, Râmnicu Vâlcea, 2005, p. 488.).

Pruncul Sfânt, apare plin de măreție și demnitate, cu mâna dreaptă binecuvântând iar în mâna stângă ținând un pergament ce cuprinde o inscripție în limba slavonă (‘Eu sunt lumina lumii’) și un vas în care se află crucea răstignirii, sulița și trestia. El este înveșmântat cu un chiton albastru cu striații aurii, un clavus brun și un himation galben-orange cu falduri vag pronunțate. În registrul superior al icoanei, în poziție de adorare, respectiv supravenerare, sunt reprezentați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În registrul inferior al icoanei, pe veșmântul Maicii Domnului, sunt însemnați anii de restaurare ai icoanei 1700-1701 și 1795 ianuarie 2, precum și inscripția citată mai sus (Ibidem).

Expusă în naosul bisericii, în fața catapetesmei, icoana Maicii Domnului — Hodighitria adună în jurul ei, la sfintele slujbe, mulțime de credincioși care îi cer ajutorul și binecuvântarea, mulțumindu-i pentru minunile făcute în viețile lor. Iată numai câteva din numeroasele minuni săvârșite de-a lungul veacurilor de Maica Domnului în urma rugăciunilor credincioșilor la icoana sa, relatate și consemnate chiar de aceștia în jurnalul memorial al mănăstirii:

1. Mazilu Nicolae (50 de ani), bolnav de leucemie, din Craiova, venit la Mănăstirea Ostrov, povestește cum în toamna anului 2007 s-a rugat Maicii Domnului, vindecându-se în scurt timp în mod miraculos.

2. Diaconu Eugenia din Timișoara aflată la Călimănești în iunie 2008 a primit de acasă o veste înfricoșătoare: fiul său de 30 de ani, Diaconu Aurelian fusese înjunghiat în plămânul drept, pierzând mult sânge, iar toată partea stângă a corpului îi era paralizată. Doctorii erau sceptici, nelăsând familiei prea multe speranțe… În locul disperării și al primului tren spre Timișoara, Eugenia a ales rugăciunea: ‘M-am rugat mult la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni pe tot parcursul operației, prietenii s-au rugat și ei, și băiatul a revenit din ghearele întunericului’.

3. O mamă, Faur Letiția din Deva, jud. Hunedoara, ne povestește îndurerată de necazul fiului său Adrian, căsătorit, tată a doi băieți, care suferea de o ‘boală rară a masei musculare fără șanse de vindecare după părerea specialiștilor’. Se ruga Maicii Domnului din Ostrov de mulți ani și știa că nici de data aceasta nu o va părăsi în necazul ei: ‘Am întins mâna spre mâna cu care Maica Domnului își sprijinea Fiul Sfânt și așa m-am rugat citind Paraclisul Maicii Domnului’. După scurt timp, fiul ei Adrian s-a vindecat.

4. Bușe Ioana (7 ani) din Râmnicu Vâlcea, împreună cu bunica ei, povestesc cum Maica Domnului i-a vindecat mânuța, în urma rugăciunilor și ungerii cu untdelemn sfințit de la candela icoanei făcătoare de minuni.

5. Adriana Cornelia (63 de ani) din Brașov, timp de câteva luni suferise de o depresie puternică, pe care a depășit-o total numai în urma rugăciunilor făcute la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

6. Constantin Iacob din comuna Berislăvești și-a dorit foarte mult să nu mai bea: ‘Am rugat-o mult pe Maica Domnului să-mi ajute’. Puterea credinței și mila Maicii Domnului l-au ajutat pe acest om să-și revină din patima beției.

7. Cornelia Giurgiu din Deva, jud. Hunedoara, s-a rugat pentru nepotul și finul său, Feri, care suferea de aceeași patimă făcând mult rău familiei: ‘Chiar numai după o zi de rugăciune la sfânta icoană, am primit vestea că nepotul meu s-a hotărât să nu mai bea și de atunci s-a schimbat mult în bine. Mulțumesc din suflet Maică Sfântă’.

8. Ajutorul Maicii Domnului se revarsă grabnic și peste cei care o roagă pentru dobândirea de prunci: ‘Mulțumim Maicii Domnului și Bunului Dumnezeu, că în urma rugăciunilor noastre ne-a îndeplinit marea dorință de a avea un copil’ (Călin și Alina — Sibiu — 29 martie 2009).

9. Chițu Maria — Râșnov, Brașov ne spune bucuroasă: ‘M-am rugat Maicii Domnului pentru fiul și nora mea să dobândească un prunc, trimițându-le iconițe cu Maica Domnului făcătoare de minuni din Ostrov. Întoarsă acasă, exact după o săptămână, am primit telefon și mi-au spus că o să aibă un copil’.

10. O altă minune petrecută la Mănăstirea Ostrov în primăvara anului 1997 este consemnată la sfârșitul sfintei Evanghelii de ieromonahul Grigorie Cuth de la Mănăstirea Cozia: ‘În data de 8 aprilie era planificată la schit plantarea a 260 de cuiburi de viță de vie și, deși totul era acoperit cu zăpadă pe distanța Sibiu — Drăgășani, numai pe insula Ostrov pământul era uscat și oamenii lucrau liniștiți la plantarea viței de vie. Aceasta a fost, spune părintele Grigorie, minunea Maicii Domnului. Ea este cea care a ocrotit toată ziua ca să nu ningă, să se poată lucra pentru lăcașul ei’.

Totul aici dă mărturie că Icoana Maicii Domnului este făcătoare de minuni: mângâierea ce o simțim în întristări, ajutorul primit neîntârziat în necazuri, bucuria și pacea pe care le simțim de fiecare dată când ne plecăm genunchii și inima cu smerenie și dragoste înaintea ei. Cu blândețe, Maica Domnului privește din Sfânta sa Icoană spre toți pelerinii pe care îi primește cu nețărmurită dragoste, izbăvindu-i din necaz și ușurându-le povara sufletească.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: