:
you're reading...
articole recente, cateheza

Rânduieli Bisericeşti în prima săptămână a Triodului

În calendarul ortodox, anumite zile de miercuri şi vineri de peste an sunt însemnate în paranteză cu „harţi”. Aceasta înseamnă că în acele zile nu mai este post, ci dezlegare la orice fel de mâncare. Zilele de miercuri si vineri din aceasta săptămână sunt zile cu harţi, în care nu se posteşte. Biserica a rânduit ca în perioada care precede o postire îndelungată să fie şi această dezlegare, fiind permis consumul alimentelor de origine animală sau al mâncărurilor „de dulce”.

Aceste zile cu „harţi” se găsesc presărate pe durata întregului an bisericesc: între Naşterea Domnului (Crăciunul) şi Botezul Domnului (Boboteaza), în săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna imediat următoare Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile) şi în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameşului şi fariseului).

Zilele cu dezlegare la mâncăruri s-au aşezat astfel atât pentru  bucuria marilor praznice împărăteşti ce se oglindeşte şi în planulul trupesc, al hranei, cât şi pentru rolul pedagogic din prima săptămână a Triodului.

Pentru a ne pregăti de post cum se cuvine – Postul Sfintelor Paşti ce se apropie – Biserica a hotărât să nu ţinem deloc post în prima săptămâna de la începutul perioadei Triodului. Pe de altă parte, această săptămână de dezlegări la de toate are şi rolul de a pregăti şi întări credincioşii pentru marele post pe care urmează să îl parcurgă, în toată asprimea lui.

Săptămâna a doua este una obișnuită, cu postire miercurea și vinerea, iar cea de-a treia săptămâna a Triodului, care precede intrarea în perioadă Postului Mare, este cunoscută ca Săptămâna branzei, atunci fiind dezlegare la lapte, brânză, ouă și pește în toate zilele, inclusiv miercurea și vinerea.

citeste si : duminica vamesului si a fariseului inceputul triodului

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: