:
you're reading...
articole recente, rugaciuni

Ce sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare?

La 1 ianuarie, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe lângă sărbătorirea tăierii împrejur a Mântuitorului Hristos, şi cea a Anului Nou şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, mort la anul 379. El este unul dintre cei mai mari şi mai profunzi teologi ai epocii de aur a Bisericii creştine. Scrierile lui în domeniul exegezei biblice şi cele cu conţinut dogmatic sau moral rămân adevărate pietre de hotar şi temelii solide ale învăţăturii creştine ortodoxe. De la el ne-a rămas Liturghia care-i poartă numele şi care se săvârseşte de zece ori pe an.

Dar Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut în cultul Bisericii Ortodoxe şi prin rugăciunile cunoscute sub numele: ,,Moliftele Sfântului Vasile cel Mare pentru cei care pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa”.

Ce sunt acele molifte? Aşa cum le arată şi numele, sunt rugăciuni, termenul fiind de origine slavă. Ele au un specific deosebit şi anume acela că sunt citite sub formă de blestem asupra duhului şi puterii celui rău, adică a diavolului, de unde şi numele de ,,blestemele Sfântului Vasile”. Dar ele rămân totuşi rugăciuni pentru înlăturarea sau alungarea diavolului şi a lucrării lui. Ele sunt în număr de trei, dintre care a doua începe chiar cu cuvintele: ,,Te blestem pe tine, începătorul. răutăţilor”, arătând diversele feluri şi forme prin care diavolul poate să lucreze sau să-şi facă simţită prezenţa în viaţa credincioşilor. Moliftele Sfântului Vasile, frumoase şi bogate în conţinut teologic, sunt o dovadă de netăgăduit a credinţei dintotdeauna a Bisericii în existenţa şi lucrarea celui rău. Ele sunt foarte mult solicitate de către credincioşi, fiindcă sunt rostite sub formă de blestem al duhului necurat şi de eliberare de sub stăpânirea celui rău.

Când se citesc aceste molifte? Aşa cum indică şi cartea de cult numită Molitfelnicul, în ziua de 1 ianuarie, când se face pomenirea Sfântului Vasile. Ele se rostesc solemn prin îngenunchere la sfârşitul Sfintei Liturghii din acea zi. De asemenea, se mai citesc odată cu săvârşirea slujbei aghiasmei celei mici sau a sfeştaniei în casele credincioşilor, mai ales în perioada de după Anul Nou sau în Postul Paştelui. Se mai citesc legate şi de slujba Maslului săvârşit în biserică sau la casele celor bolnavi, ori în legătură cu slujbele săvârşite celor ce sunt tulburaţi şi supăraţi de farmece şi duhuri necurate.

Aşa cum le arată şi titlul, ele sunt solicitate de credincioşi atunci când se crede că într-o casă, într-o familie sau în viaţa lor s-ar manifesta lucrarea şi prezenţa celui rău. Este scopul principal pentru care au fost alcătuite. De aceea subliniern faptul că nu sunt altceva decât rugăciuni care trebuie citite numai în cazuri de excepţie şi nu pentru orice întâmplare rea sau neplăcută din viaţa noastră.

Şi să nu uităm un lucru! Pentru înlăturarea răului din existenţa fiecăruia dintre noi nu este suficientă simpla lor citire, ca o rostire magică, ci şi dorinţa noastră de a ne elibera de păcat, sub orice formă.

“Biserica și Cult pe înţelesul tuturor” Preot Prof. Dr. NICOLAE NECULA, Editura Europartner

Într-un comunicat de presă din data de 31 decembrie 2014, Biroul de presă al Patriarhiei Române precizează:

Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este şi începutul Anului Nou civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, Patriarhia Română reamintește că, potrivit hotărârii nr. 630/2011 a Sfântului Sinod privind stabilirea unei rânduieli liturgice unitare în Biserica Ortodoxă Română, la sfârșitul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare se va oficia slujba Te-Deum-ului, aşa cum se procedează la nivel panortodox şi cum prevăd îndrumările tipiconale.

Hotărârea sinodală menţionată mai sus precizează că citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare în ziua de 1 ianuarie, după Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este o inovaţie relativ recentă în unele parohii din Muntenia, practică neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării și în tradiţia liturgică a celorlalte Biserici Ortodoxe surori.

De aceea, Sfântul Sinod a hotărât că pentru a evita practicile dăunătoare unităţii liturgice, rânduiala citirii moliftelor Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește în zile de post, în cazuri individuale şi, mai ales, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, aceasta trebuind să fie însoţită de post şi spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioșilor.

– See more at: http://basilica.ro/randuieli-liturgice-pentru-ziua-de-1-ianuarie-103160.html#sthash.RJXkWrPv.dpuf

CITITI AICI : VIATA SFANTULUI VASILE  CEL MARE

https://danratziu.wordpress.com/2013/12/29/viata-sfantului-vasile-cel-mare-1ianuarie/

Molitfelnicul

molitfelnicul-molitfe

Molitfelnicul este o carte liturgica des intrebuintata de slujitorii sfintelor Altare, fiind, dupa Liturghier, cea mai importanta carte de slujba a preotului. In functie de cuprinsul cartii, aceasta poate fi intalnita in doua variante: „Molitfelnicul cel Mare” si „Molitfelnicul cel Mic”. Cartea folosita in mod frecvent de preoti are un cuprins mai restrans decat varianta „mare” a Molitfelnicului, dar mai extins decat varinata „mica” a acestuia. La randul sau, „Aghiasmatarul” este si el o varianta prescurtata a Molitfelnicului, acesta fiind folosit mai mult la strana.

De-a lungul timpului, aceasta carte liturgica a purtat mai multe denumiri, dupa cum urmeaza: Evhologhion (Ευχολογιον), Rugaciunar, Trebnic (Требник), Molitvelnic sau Molitfelnic. Denumirea de „Evhologhion” se trage din limba greaca, insemnand „rugaciuni adunate” sau „binecuvantare”, iar denumirea de „Molitfelnic” se trage de la cuvantul slavon „molitfa”, care inseamna „rugaciune”.

In prologul unei noi editii a Molitfelnicului, IPS Bartolomeu al Clujului afirma: „Nu Liturghierul este cartea cea mai folosita de preot, ci Molitfelnicul; acesta cuprinde cinci dintre cele sapte Taine, ierurgiile si toata multimea de rugaciuni pe care credinciosii le cer intr-o infinitate de imprejurari, ceea ce face ca el sa fie si cartea cea mai voluminoasa, pe care preotul trebuie sa o poarte asupra-i chiar si atunci cand alearga pentru o simpla dezlegare.

Molitfelnicul este menit sa devina in mana preotului ceea ce este trusa medicala in mana doctorului: gata pentru orice imprejurare grabnica, neprevazuta, acasa, pe drum, in gara sau pe camp. Sa adaugam si psihologia suferindului, deloc neglijabila, pentru care cititul din carte are efectul ascultarii prin stetoscop: autoritatea interventiei transcende persoana si devine act de credinta.”

sursa: aici

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Ce sunt Moliftele Sfântului Vasile cel Mare?&8221;

 1. As vrea sa public si eu o rugaciune. Se spune rugaciunea 9 zile la rand si an fiecare zi se aprinde o lumanare alba. An a 9 zi publicati rugaciunea. Se pun 3 dorinte – una de bani si doua imposibile. Ele se vor andeplini chiar daca nu credeti. Rugaciune:” Maica iubita, Sfanta Fecioara din Juquila, Fecioaraa sperantei noastre, iarta-mi pacatele ppentru ca sunt multe, viata noastra e a ta , fereste-ne de tot raul si daca an aceaasta lume de nedreptate, mizerie si pacat , vezi ca viata noastra a luat-o razna , nu ne abandona! Maica iubita protejeaza pelerinii. Fii alaturi de noi an toate drumurile noastre! Acopera-i cu mantia ta pe sarmanii fara ajutor si painea care le-a fost furata , da-le-o anapoi! Fii langa noi toata viata noastra si elibereaza-ne de orice tip de pacat! Amen! Multumesc Fecioarei din Juquila pentru toate favorurile primite! Amen ” Se spune de 9 ori ” Bucura-te Marie! Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu antre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau Isus! Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si an ceasul mortii noastre! Amen!” Sa va ajute Fecioara si Dumnezeu.

  Scris de Monica | decembrie 7, 2014, 2:14 pm
 2. As vrea sa public si eu o rugaciune. Se spune rugaciunea 9 zile la rand si an fiecare zi se aprinde o lumanare alba. An a 9 zi publicati rugaciunea. Se pun 3 dorinte – una de bani si doua imposibile. Ele se vor andeplini chiar daca nu credeti.
  Rugaciune:
  ” Maica iubita, Sfanta Fecioara din Juquila, Fecioaraa sperantei noastre, iarta-mi pacatele pentru ca sunt multe, viata noastra e a ta , fereste-ne de tot raul si daca an aceaasta lume de nedreptate, mizerie si pacat , vezi ca viata noastra a luat-o razna , nu ne abandona! Maica iubita protejeaza pelerinii. Fii alaturi de noi an toate drumurile noastre! Acopera-i cu mantia ta pe sarmanii fara ajutor si painea care le-a fost furata , da-le-o anapoi! Fii langa noi toata viata noastra si elibereaza-ne de orice tip de pacat! Amen! Multumesc Fecioarei din Juquila pentru toate favorurile primite! Amen ”
  Se spune de 9 ori ” Bucura-te Marie! Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu antre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau Isus! Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si an ceasul mortii noastre! Amen!”
  Sa va ajute Fecioara si Dumnezeu.

  Scris de andy alexe | ianuarie 26, 2016, 3:18 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: