:
you're reading...
articole recente, duhovnici

Pelerinaj la Sfântul Ardealului – 24 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Boca

Astazi, 28 noiembrie, zi importantă pentru  ortodocsi. Este comemorat părintele Arsenie Boca, iar Mănăstirea Prislop , unde se află mormântul acestuia, devine loc de pelerinaj pentru crestinii ortodocşi din întreaga ţară.

mormant parintele arsenie

An de an, zeci de mii de oameni vin la pomenirea sa, prilejuită de trecerea în nefiinţă, la data de 28 noiembrie 1989. Şi în acest an sunt aşteptaţi peste 15.000 de pelerini.

“Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, împreună cu soborul de arhierei prezenţi va oficia şi slujba parastasului cu ocazia împliniri a 24 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Arsenie Boca. Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Între anii 1929-1933 urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu. În anul 1940 este tuns în monahism la Mănăstire Sâmbăta de Sus, iar în anul 1948 este mutat ca stareţ la Mănăstirea Prislop. Se stinge din viaţă la 28 noiembrie 1989 şi este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop”.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 – d. 28 noiembrie 1989) este una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de securitate. Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989.

mormantul-parintelui-arsenie-boca-peleriniChiar dacă nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, ardelenii îl consideră pe Arsenie Boca „sfântul neîncoronat al Ardealului”.

O zi binecuvantata!

 parintele Arsenie Boca

Update:

Parintele Arsenie Boca : “Cuvant la duminica fiului risipitor”

„Cina cea de taina” – cel mai cunoscut tablou din Renastere – a fost lucrat de Leonardo da Vinci in vreme de 12 ani. A cautat mult un model pentru Iisus. In sfarsit l-a gasit intr-un tanar, frumos la chip, bun, bland, cu suflet mare si radiind de dragoste, un vrednic urmas al lui Iisus. L-a zugravit deci la locul de cinste. Pe ceilalti apostoli i-a gasit mai usor afara de Iuda. Acesta trebuia sa exprime – daca nu chiar sa fie – modelul neincrederii, veninul invidiei, incremenirea ingustimii, rautatea si tradarea.

Aproape se implineau cei 12 ani de cand incepuse tabloul, cand iata ca gaseste la Milano un om, care corespundea intocmai vederilor lui Leonardo. Il plateste ca model si-l aduce in trapeza manastirii, unde zugravea „Cina cea de taina”. Era model de Iuda: intunecat la chip, deci si la suflet, brazdat de patimi, vulcan de ura si de necredinta. Pictura se apropia de sfarsit. In sufletul lui „Iuda” se petrecea o framantare cumplita; cand, deodata, opreste pictorul si-i spune: „Tot eu am fost model si acum 12 ani, cand zugraveai pe Iisus !” Leonardo a strigat speriat: „Tu, esti acelasi?!”

Mai departe istoria nu ne spune nimic, dar se intelege ce s-a petrecut, adica ce se petrecuse…

Fapt este ca oricat ar fi cineva de cufundat in ticalosie, oricat iad ar avea in suflet, oricate turme de porci ar avea zugravite pe obraz, Dumnezeu totusi crede in fiul sau, omul, si el nu este cu desavarsire pierdut.

Scrisoarea lui Valeriu Gafencu catre Parintele Arsenie Boca

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Pelerinaj la Sfântul Ardealului – 24 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Boca&8221;

  1. Buna seara,Daca ambii parinti sunt purtatori heterozigoti ai unei mutatii in gena CFTR , la fiecare sarcina exista riscul de 25% ca fatul sa fie afectat de fibroza chistica ( muviziscodoca). Se poate face diagnostic prenatal : biopsie de vilozitati coriale-11s – 13s de gestatie sau amniocenteza intre 16s-18s de gestatie cu analiza mutatiilor in gena CFTR la fat. Aceste teste se pot face la Medlife.

    Scris de Adele | mai 18, 2017, 12:07 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Radio Crestin – Ortodox

Colinde

RSS Agentia de stiri Basilica

  • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

Cel mai frumos documentar despre Romania

trafic

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: